Долана

Долана – сабақтары тікенекті кішкене келген бұта. Жапырақтары ірі, қою жасыл түсті, кезектесіп орналасқан. Жемісі уақ, алма тәрізді, ашық қызыл түсті. Долана мамыр-маусым айларында гүлдейді, жемісі тамыз-қыркүйек айларында піседі.
Долана халықтық медицинада шипалы жеміс ретінде ежелден бері пайдаланылады. Оның фармакологиялық әсері, әсіресе, өткен ғасырда жедел зерттеле бастады. Долананың жүрек дертіне қарсы және ауырғанды басатын құрал ретіндегі шипалық қасиеттері анықталды.Долана жүректің бұлшық еттерінің жиырылуын күшейтіп, әсіресе, қажыған кезде шипалы болады, жүрек қуыстарындағы қан айналысын жақсартады. Долананың әсерімен артериялық қысым бәсеңдейді, ісік, демікпе басылады, жүректің шаншып ауырғаны, ауырлау сезімі жеңілдейді, аурудың жалпы жағдайы жақсарады.
Жемістің тұнбасы жарты литр суға 40-50 грамм келетін мөлшермен жасалады. Долананы термоста тұндырған жақсы (түнде тұндырып қойып, таңертеңнен бастап жарты стақаннан күніне 3-4 рет ішеді). Фармакология өнеркәсібі долананың тұнбасы мен сұйық сіріндісін шығарады, бұл кардиовален дәрісінің құрамына кіреді.
19 шілде 2018 ж. 1 386 0

PDF нұсқалар мұрағаты

46-375

19 қараша 2020 ж.

45-374

12 қараша 2020 ж.

44-373

05 қараша 2020 ж.

Жаңалықтар мұрағаты

«    Желтоқсан 2024    »
ДсСсСрБсЖмСбЖс
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031