Жедел ішек ауруларының алдын алу үшін

Ішек инфекцияларының пайда болуының алдын алу үшін тағамдық азық-түліктердің жарамдылық сапасы өте маңызды – көптеген тағамдарда бактериялар тек қана өміршеңдігін сақтап қана қоймай, олар ауру тудырушы қасиетімен адамның қолымен тағамды аузына апарғанда асқазан-ішек жолына кір қолы арқылы, ластанған су арқылы, сапасыз азық-түліктер арқылы түсіп, қарқынды түрде көбейеді. Өнімдердің жақсылап қуырылуы мен қайнатылуына көңіл бөліңіз. Етті қайнатқанда ірі кесек жасамай 1 сағаттан кем емес, жұмыртқаны 15 минуттан кем емес қайнату керек (осы уақыт аралығында сальмонеллалар толығымен жойылады). Жұмыртқаны шикі немесе шала қайнатылған күйінде қолданбаңыз.
Тазалықты сақтаған өте маңызды. Әсіресе қолды қайта-қайта сабындап жуған абзал. Себебі айналамызда микробтар қоршалған, олардың арасында әр түрлі өткір ішек инфекцияларының патогендері бар. Егер аурудың алғашқы белгісі байқалса, уақытында дәрігерге қаралу және білікті маманнан кеңес алу керек.
Айна Мұхамбетова,
облыстық жұқпалы аурулар
ауруханасының бас дәрігері
Инфекция көздері ЖІИ:
– Сапасыз тамақтану және ауыз су;
– жеке гигиена ережелерін сақтамау;
– лас қол, лас ойыншық;
– сақтауды және тамақ шарттарын бұзу;
– жәндік-тасымалдаушылар;
– Ластанған топырақ немесе құм;
– ауру адаммен байланыс;